ADİL YARGILANMA HAKKI ÇERÇEVESİNDE E. 2018/102 K. 2018/74 T. 21/6/2018 TARİHLİ KARARIN VE KARARA KONU BAŞVURUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2024-2024-1
Yayımlanma Tarihi: 2024-03-27 09:31:09.0
Language : Türkçe
Konu : Ticaret Hukuku
Number of pages: 1
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Adil yargılanma, bir uyuşmazlığın, taraflar arasında fark gözetilmeksizin iddia ve savunmaların eşit ve karşılıklı yapıldığı dürüst bir yargılamayı ifade etmektedir. Adil yargılanma hakkı, bir kimsenin hakkına ulaşabilmesinin ilk koşuludur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi ile yer edinen bu düzenleme, hak arama özgürlüğü, temel hak ve özgürlüklerden gereken şekilde yararlanmayı ve bunların korunmasını sağlayan en etkili güvencelerdendir. Adil yargılanma hakkı tek bir hakkı içermemektedir. Bir yargılamanın adil bir şekilde yürütülmesini sağlamayı amaçlayan birden çok hak vardır. Hukukumuzda Anayasa’nın 36. maddesinde adil yargılanma hakkına ilişkin temel düzenleme yer almaktadır. Anayasa’nın diğer maddelerinde ve diğer mevzuatta özel güvence öngören düzenlemeler de bulunmakla, adil yargılanma hakkının içerdiği diğer unsurlara da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile ulaşılmaktadır.

Bu çalışma, Anayasa Mahkemesine somut norm denetimi yolu ile yapılan başvurunun ve bu başvuruya ilişkin ilk inceleme aşamasında verilen kararın, adil yargılanma hakkı temelinde incelemesine ilişkin hazırlanmıştır. Bu anlamda çalışmada öncelikle hukuki sorunun tespiti üzerinde durulmuş; sorunun tespitinin ardından, adil yargılanma hakkı çerçevesinde başvuru ve ilk incelemede verilen karar ayrı ayrı ele alınmıştır.

Keywords

Abstract

Fair trial refers to an honest trial in which claims and defenses are made equally and mutually, without discrimination between the parties to a dispute. The right to a fair trial is the first condition for a person to have access to his rights. This regulation, which is included in Article 6 of the European Convention on Human Rights, is one of the most effective safeguards that ensures the freedom to seek justice and the proper enjoyment and protection of fundamental rights and freedoms. The right to a fair trial does not include a single right. There are multiple rights aimed at ensuring that a trial is conducted fairly. In our law, Article 36 of the Constitution contains the basic regulation regarding the right to a fair trial. There are also regulations providing for special guarantees in other articles of the Constitution and other legislation, and other elements included in the right to a fair trial are also accessed by the European Convention on Human Rights.

This study has been prepared regarding the examination of the application made to the Constitutional Court through concrete norm review and the decision given at the first examination stage regarding this application, on the basis of the right to a fair trial. In this sense, the study primarily focused on identifying the legal problem; After determining the problem, the application and the decision given in the first examination were discussed separately within the framework of the right to a fair trial.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics